Lef is nodig om te durven veranderen. Om te beginnen aan iets dat best spannend is. Maar lef brengt je misschien ook op een plek waar je het helemaal niet zo naar je zin hebt. En hoe kom je dan weer terug? En kun je het wel maken om hardop te zeggen dat je misschien wel niet zoveel lef hebt? Onlangs liet Talent4Care, dat talentvolle trainees in de gezondheidszorg plaatst, hun relaties tijdens een jaar’event’ wennen aan hoe lef voelt. Natuurlijk vertellen wij elk moment van de dag aan de ander dat we lef hebben belangrijk vinden om vooruit te komen. Dat alle verandering die van buiten komt, of dat nou van het kabinet of van een concurrent is, alleen fluitend kan worden tegemoet getreden als je lef hebt. Niet zeuren, lef hebben. Maar nadat wij elkaar op het event op allerlei manieren hebben laten zien dat we niet alleen energiek, optimistisch en talentvol zijn maar ook nog lef hebben, komt de aap uit de mouw. De eenvoudige vraag “lig je liefst altijd op dezelfde plek in bed?” laat zien dat we gewoontedieren zijn! 85% moet er niet aan denken om die gewoonte te veranderen. Diezelfde 85% predikt – terug op het werk – lef. Gelooft u het? Welnee. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Misschien is het besef dat lef hebben niet vanzelf gaat, nog wel belangrijker dan dat iedereen lef heeft! Als we begrijpen dat veranderen taai is en we ons bewust zijn dat daar lef voor nodig is, zijn we op de goede weg.

2 reacties op Lef: moet dat?

 1. op 23-03-2014 om 11:50: Hans Broekhuizen  heeft gereageerd 

  Lef, ambitie, doorzettingsvermogen en een beetje geluk zijn ingredienten waarmee je je talenten het best weet te ontwikkelen.

  Lef en ambitie om je koers te bepalen. Doorzettingsvermogen om je doel te bereiken. Een dosis geluk om je nieuwe inzichten te geven, je op de goede koers te houden of om je doel sneller dichterbij te brengen.

  Een mix van deze ingredienten is wat mij betreft een formule om je eigen leven vorm en inhoud te geven.

  Beantwoorden
 2. op 23-03-2014 om 13:15: Jenneke Ewals  heeft gereageerd 

  Dag Bart,
  Leuk om te lezen dat het Talent for Care evenement je geinspireerd heeft! Het heeeft al flink wat mooie gesprekkenover lef en wat het is opgeleverd. Alleen dat zorgt al voor beweging. Supermooi!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *